Dantų būklę lemia maisto produktų pasirinkimas - Dentastra.lt

Dantų būklę lemia maisto produktų pasirinkimas

Sveika ir subalansuota mityba, kurioje gausu vitaminais ir mineralais praturtinto maisto, atsiliepia ne tik bendrai savijautai, bet ir dantų būklei. Dentastros odontologijos klinikos gydytojai atkreipia dėmesį, kad nepakanka tik rūpintis dantų ir burnos ertmės higiena, todėl norint džiaugtis sveikais dantimis, į savo racioną būtina įtraukti tam tikrus maisto produktus, o kai kuriuos – kiek galima daugiau riboti.

Kokių produktų vengti?
Angliavandenių virškinimas prasideda jau burnos ertmėje, todėl jų vartojimas ypač kenkia apsauginiam dantų emalio sluoksniui. Siekiant sumažinti saldumynų žalą dantims, reikėtų stengtis mėgautis jais pagrindinių valgių metu, o ne užkandžiauti saldėsiais tarp jų. Valgio metu pagamintos seilės apsaugo dantis nuo rūgščių, susiformuojančių valgant saldumynus. Taip pat reikėtų stengtis rinktis mažiau cukraus turinčius skanėstus, atsisakyti lipnių saldumynų: irisinių saldainių, ledinukų. Dentastra gydytojai rekomenduoja vengti limonadų, kuriuose gausu cukrų. Geriant juos, rūgštys lieka burnoje, tirpina mineralus ir taip minkština dantų paviršių. Tad didėja ne tik ėduonies rizika, bet ir dantų jautrumas.

Dantų priežiūra ir valgymas

  • Venkite produktų, kuriuose gausu rūgščių. Juos vartokite pagrindinio valgio metu, kai burnoje yra susiformavusių seilių, kurios apsaugos dantis nuo šių produktų žalos.
  • Dantis valykite praėjus 30-60 min. po valgio. Rūgštims vis dar esant burnoje, lengva pažeisti dantų apsauginį sluoksnį.
  • Dieną rekomenduojama pradėti pusryčiams renkantis pieno produktus. Taip pat patartina įtraukti jų ir į vakarienę. Pienas ir jo gaminiai neutralizuoja rūgštis burnoje. Taip apsaugomas emalis, mažinama ėduonies rizika.

Dantims būtini vitaminai ir mineralai
Medžiagų, reikalingų gerai dantų būklei palaikyti, galite gauti tinkamai pasirinkdami maisto produktus, praturtintus vitaminais ir mineralais. Dantims būtini šie elementai:

  • Kalcis: užtikrina normalią kaulų ir dantų būklę. Jo gausu piene, jogurte, sūryje;
  • Fosforas: tai viena iš dantų sudedamųjų dalių, pasižymi regeneracinėmis savybėmis. Fosforas sutinkamas kiaušiniuose, jautienoje, vištienoje, kalakutienoje, duonoje;
  • Vitaminas A: palaiko gerą dantenų ir dantų būklę. Šio vitamino gausu kepenėlėse, moliūguose, morkose, saldžiose bulvėse, manguose, špinatuose, brokoliuose;
  • Vitaminas C: apsaugo dantenas nuo pažeidimų, užtikrina audinių regeneracinius procesus. Didžiausias šaltinis citrusiniuose vaisiuose, braškėse, pomidoruose, kopūstuose, melionuose;
  • Vitaminas D: svarbus bendrai burnos sveikatai, gerina kalcio pasisavinimą. Randamas upėtakyje, lašišoje, tune, skumbrėje, kiaušinio trynyje, piene.
  • Fluoridas: stiprina dantų emalį, mažina rūgščių ir mikroorganizmų poveikį. Jo yra kavoje, arbatoje, ryžiuose, sojoje, špinatuose, svogūnuose, jūros gėrybėse.

Kruopščiai prižiūrint dantis ir renkantis maisto produktus atidžiau, užtikrinsite gerą savo dantų būklę. Tikėtina, kad prireiks tik profilaktinio dantų patikrinimo ir reguliariai atliekamos profesionalios burnos higienos. Kviečiame šioms procedūroms užsukti į Dentastra odontologijos kliniką!

Plačiau